"het schaap met de vijf poten"

Blog
9 September 2024

De uitdrukking "het schaap met de vijf poten" wordt vaak gebruikt om aan te geven dat men op zoek is naar een kandidaat die aan uitzonderlijk veel eisen voldoet, vaak zelfs meer dan realistisch is. In de agro- en foodsector wordt dit begrip vaak gebruikt om te beschrijven hoe werkgevers op zoek zijn naar werknemers met een unieke combinatie van vaardigheden, kennis en ervaring.

Wanneer ze het "schaap met de vijf poten" niet kunnen vinden, moeten ze creatieve oplossingen bedenken om de juiste talenten te vinden en hun bedrijfsdoelen te bereiken. Hieronder staan enkele strategieën die toegepast kunnen worden:

Prioriteiten Stellen en Realistische Verwachtingen

  • Focus op Kerncompetenties: Identificeer de belangrijkste vaardigheden die absoluut nodig zijn voor de functie en wees flexibel met andere eisen. Soms is het belangrijker om één cruciale vaardigheid of kwaliteit te vinden en de rest intern op te bouwen.
  • Realistische vacatureprofielen: Bedrijven kunnen hun vacature-eisen bijstellen en onderscheid maken tussen "must-have" en "nice-to-have" vaardigheden. Dit vergroot de kans om een geschikte kandidaat te vinden.

 

Interne Opleiding en Ontwikkeling

  • Investeren in Opleiding: Als een bedrijf de perfecte agro-foodkandidaat niet kan vinden, kan het beter investeren in interne training en ontwikkelingsprogramma's om werknemers te trainen in de benodigde vaardigheden.
  • Mentorschap en Coaching: Door interne mentorprogramma’s aan te bieden, kunnen bedrijven hun huidige medewerkers ontwikkelen om de benodigde kwalificaties te verwerven.

 

Flexibele Arbeidsmodellen

  • Team-based Hiring: In plaats van te zoeken naar één persoon met alle benodigde vaardigheden, kunnen bedrijven overwegen om taken te verdelen over meerdere werknemers met complementaire vaardigheden.
  • Parttime medewerkers: Flexibele arbeidsovereenkomsten kunnen helpen om specifieke vaardigheden binnen te halen, zonder de noodzaak voor een fulltime positie.

 

Werknemers van Buiten de Sector Werven

  • Cross-industry Hiring: Kijk naar kandidaten uit andere sectoren die overdraagbare vaardigheden hebben. Bijvoorbeeld, iemand met sterke verkoop vaardigheden uit de farmacie of chemische industrie kan goed passen in een salesgedreven rol binnen de varkens of pluimveesector.
  • Omscholing en Hertraining: Omscholingsprogramma's kunnen werknemers uit andere sectoren voorbereiden op functies in de landbouw & foodsector.of levensmiddelenindustrie

 

Focus op Employer Branding

  •  Aantrekkelijke Werkgeverspositie: Agrarische en Voedingsbedrijven moeten zich positioneren als aantrekkelijke werkgevers door bijvoorbeeld goede arbeidsvoorwaarden te bieden, een positieve bedrijfscultuur te promoten, en duidelijk hun inzet voor innovatie en duurzaamheid te tonen.
  • Netwerkuitbreiding: Door meer te netwerken binnen de landbouw en foodsector en aanwezig te zijn op beurzen, conferenties en online platforms, kunnen bedrijven hun zichtbaarheid vergroten en talent aantrekken.

 

Automatisering en Technologie

  • Automatisering van repetitieve taken: Door processen te automatiseren, kan het bedrijf minder afhankelijk worden van specifieke, moeilijk te vinden vaardigheden.
  • Innovatie stimuleren: Investeren in technologie en automatisering kan sommige tekorten aan talent compenseren door de efficiëntie te verbeteren en de noodzaak voor specifieke vaardigheden te verminderen.

 

Wanneer bedrijven het "schaap met de vijf poten" niet kunnen vinden, is het belangrijk om flexibel en strategisch te zijn. Door te investeren in training, het heroverwegen van wervingsstrategieën en gebruik te maken van technologie, kunnen bedrijven in de agri en foodsector hun personeelsuitdagingen overwinnen en blijven groeien.
 


 

AgriFoodMatch BV utilise des cookies pour enregistrer certaines préférences et pour aligner les offres à vos intérêts. En savoir plus
Refuser